Η Ιστορία του «Panettone»

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη δική μας παράδοση, αναζητούμε γευστικές απολαύσεις και σε άλλες χώρες. Για τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων το πανετόνε είναι πλέον μια αγαπημένη επιλογή, η οποία έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στο γιορτινό τραπέζι.

Γλυκιά, αρωματική και αφράτη ζύμη, σαν ένας συνδυασμός τσουρεκιού και κέικ, φουσκώνει περήφανα, με το εσωτερικό να κρύβει αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες, σύμφωνα με την παραδοσιακή, Ιταλική συνταγή.

Η καταγωγή του “panettone” εντοπίζεται στο Μιλάνο, ενώ οι μύθοι γύρω από την ιστορία του είναι ποικίλοι. Πολλοί αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο “pan de ton” (=το ψωμί της πολυτέλειας), εμπνευσμένοι από την ρομαντική κίνηση ενός νεαρού Ιταλού ευγενή, ο οποίος δημιούργησε το panettone προσπαθώντας να προσεγγίσει την όμορφη κόρη ενός φούρναρη. Άλλοι στη φράση “Pan de Tony” (το ψωμί του Τόνυ), αποδίδοντας το εύσημα στον ταπεινό παραγιό της αριστοκρατικής οικογένειας Sforza, ο οποίος έσωσε την κατάσταση όταν το χριστουγεννιάτικο κέικ που είχε ετοιμαστεί, κάηκε.

Εκτός όμως από την ιστορία γύρω από το αγαπημένο γλυκό, η διαδικασία παραγωγής του panettone έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι αρκετά χρονοβόρα, ενώ μόνο υψηλής ποιότητας υλικά χρησιμοποιούνται για να απολαύσετε ένα αυθεντικό και γευστικό αποτέλεσμα.

Η ιδιαίτερη γεύση του panettone οφείλεται στη διαδικασία παραγωγής η οποία περιλαμβάνει τη παραγωγή του λεγόμενου φυσικού ή μητρικού προζυμιού (lievito naturale).

Γι αυτό το λόγο μάλιστα, το panettone μας διατηρεί αναλλοίωτα τα αρώματα και τη φρεσκάδα του για αρκετές μέρες μετά την παραγωγή του.

Όλα ξεκινούν από την παραγωγή μητρικού προζυμιού, με αλεύρι, νερό και κάποιο άλλο φρούτο, όπως π.χ. μήλο.

Μετά από 15 περίπου ημέρες «ταΐσματος» (ή ανάπιασμα), μπορούμε να ξεκινήσουμε τη παραγωγή του panettone.
Έτσι, με βάση το μητρικό προζύμι, φτιάχνουμε μια «πρώτη ζύμη» (primo impasto) για το panettone η οποία θα παραμείνει ένα ολόκληρο βράδυ σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να ωριμάσει.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, μέλι, βανίλια, πορτοκάλι και σταφίδες), δημιουργώντας την τελική ζύμη. Χρειάζονται επιπλέον 4-5 ώρες αναμονής αφότου η ζύμη μπει στις φόρμες μέχρι να ωριμάσει πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο.

Αφού βγει από το φούρνο, το panettone κρεμιέται ανάποδα μέχρι να κρυώσει, ώστε να διατηρήσει το ψηλό, εντυπωσιακό σχήμα του και να παραμείνει η χαρακτηριστική κορυφή του.

Τέλος, τα γλυκά πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη ή επικαλύπτονται με σοκολάτα, για να αποπνέουν ακόμα πιο εορταστικό κλίμα.

Στο εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής «Τα Γιούλια» δημιουργούμε για εσάς λαχταριστά Ιταλικά panettone με διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων, για να τα απολαύσετε με παρέα ή και μόνοι!

Christmas panettone

 

Σοκολάτα γάλακτος ή λευκή συνδυάζεται με τα αποξηραμένα εσπεριδοειδή για ένα αποτέλεσμα που μυρίζει Χριστούγεννα!
Επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματά μας, ώστε να απολαύσετε κι εσείς λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων στο τραπέζι σας με αυτούς που αγαπάτε!

 

 

 

 

Add Comment